Alopecia: overmatig haarverlies

Alopecia: overmatig haarverlies

Ieder mens, man of vrouw, verliest per dag ongeveer 100 haren. Omdat er ook weer 100 haren per dag aangroeien, is dit een gezonde balans. Je haar blijft er uitzien zoals je gewend bent. Wanneer je meer dan 100 haren per dag verliest, krijgt je hoofd geen kans om een gezonde basis te behouden. We spreken dan over Alopecia, letterlijk vertaald: kaalheid. Dit verschijnsel kent verschillende varianten, die we hieronder graag toelichten.

Alopecia Androgenetica

Wanneer je geleidelijk aan steeds meer haren verliest, dan heb je te maken met Alopecia Androgenetica. Het is een van de meest voorkomende vormen van haarverlies. De oorzaak hiervan is dat de cyclus van haarvervanging in een stroomversnelling is geraakt. Ook het haarzakje wordt steeds kleiner, waardoor het haar dunner wordt. Bij mannen vertaalt dit fenomeen zich naar de welbekende inhammen, een kalende kruin en een terugwijkende haargrens. Vrouwen krijgen juist te maken met uitval en dunner wordend haar over het hele hoofd. We noemen dat ook wel diffuse Alopecia.

Alopecia Areata

Verlies je juist op specifieke plekken haar, dan spreken we van Alopecia Areata. Dit fenomeen kan vrij plotseling optreden. Het kan gaan om pleksgewijze uitval, maar ook om volledige haaruitval. Of je haar weer teruggroeit, is vaak niet te voorspellen en dat maakt dat mensen erg onzeker zijn. Wel is het zo, dat in 80% van de gevallen het haar helemaal of gedeeltelijk weer terugkomt. Dit proces varieert van een paar maanden tot een jaar.

Van Alopecia Areata kennen we drie varianten:

  • Alopecia Areata Localis: Pleksgewijze haaruitval.
  • Alopecia Areata Totalis: Haaruitval over het hele hoofd.
  • Alopecia Areata Universalis: Haaruitval over het hele lichaam.

Frontale Fibroserende Alopecia

Als je een symmetrische band van haarverlies aan de voorkant van je haargrens bemerkt, dan heb je te maken met Frontale Fibroserende Alopecia. Je verliest haar aan de voorkant, maar de terugwijkende haargrens kan ook aan de zijkanten van het hoofd, achter de oren of in de nek beginnen. Daarbij kunnen wat plukjes haar blijven zitten. Ook het geheel of gedeeltelijk uitvallen van wenkbrauwen is een kenmerk van dit type haarverlies. Het kan zelfs het eerste kenmerk zijn. Helaas is het bij deze variant zo, dat de haartjes niet meer teruggroeien. De haarzakjes zijn permanent beschadigd en zijn littekens geworden. Frontale Fibroserende Alopecia komt vrijwel alleen voor bij vrouwen van 50 jaar en ouder die uit de menopauze zijn. Het is een veelvoorkomend fenomeen.

Oplossingen voor Alopecia Voor Alopecia hebben we verschillende oplossingen voor je. We kijken samen met je naar de verwachte duur van de kaalheid en beoordelen wat het beste type haarstukje voor je is.

× Advies vragen